benteviorel@yahoo.com +40 735 174 011

Clubul Sportiv Tippler Romania

Campionii la ora destainuirilor

8

Makara Andrei, membru al clubului CSCT-RO

-loc-I etapa I-a ; Loc-I etapa II-a

-Campion national Maturi-Ro

-Campion National Absolut -RO

Ma numesc Makara Andrei, sunt membru al clubului CSCT-RO

-Titluri obtinute la ultima editie a Campionatului National de Zbor-2014, cu Tippleri Englezi:

-loc-I etapa I-a ; Loc-I etapa II-a

-Campion national Maturi-Ro

-Campion National Absolut -RO

-Detinator al recordului national de zbor de durata al Ro, cu 18h 20min.

1.- Varsta , ocupatia, starea civila?

Am 60 de ani,sunt pensionar,sunt casatorit si am 2 copii.

  1. –De la ce varsta cresteti porumbei?

-De la varsta de 12-13 ani, cand tata mi-a cumparat 5 buc. voiajori.

  1. –Ce rase de porumbei ati mai crescut?

-Acum cati porumbei aveti si cate rase?

-In copilarie am mai tinut tippleri pestriti-show. In anul1968 am-facut o “afacere”, am dat o minge de football noua pt o pereche de show tippleri, culoarea pestriti pe rosu si cred ca atunci a fost momentul, cand am indragit tipplerii.

-Acum am tippleri de zbor-maraton, 40 buc, voiajori albi o pereche, Berzati de Budapesta o Pereche, show-tippler o pereche, ,voltati albi pt. dropperi si 18 buc. Zb.de Szeghedini care ii tin din pasiune si pt. doici, cu ei cresc puii de tippleri.

4.- Cand ati devenit amator al concusurilor de zbor?

-In anul 1998 m-am inscris in Clubul National Tippler-CNT

  1. Cu ce rase ati mai concurat?

-Am concurat cu Berzati de Budapesta si Ciungi de Ploiesti var-II-a, in anul 2001.

  1. Povestiti o intamplare columbofila proprie

-In anul 2013 la etapa a III_a, am stabilit un nou record national de zbor, si dupa cateva zile l-am pierdut…!!!, din cauza mea. Necitind cu atentie regulamentul!!! si lansand porumbeii neregulamentar, cu 5 minute mai devreme decat ora -limita minima de start-…..deci o lectie buna pt. mine si colegi.!

  1. Cu ce linii-familii, de porumbei concurati? Aveti si linia proprie?

-De la cine provin porumbeii de la matca-reproductie?

-Porumbeii provin de la un fost concurrent si fost membru de club Kruzlics Gabi si de la colegul de club Gyory Zoltan. Linia nu as putea s-o clasific 100% a mea,dar am lucrat-o, fiind incrucisati porumbei din mai multe linii: J. Bowden, A. Liemen si G. Hoogh.

  1. –Ce metode folositi la reproductie ? dar la antrenamente?

-La reproductie folosesc consangvinizarea foarte stransa-apropiata, dar dupa ce am experimentat-o, si am vazut ca da rezultate bune!!! 18h o5min. a zburat o femela , din 2 porumbei, frate+ sora. Lansarea la antrenamante, o fac din voliera etajata. La lotul de zbor folosesc vaduvia, dar inainte de inceperea antrenamentelor, pun inpereche porumbeii. ! Am constatat, ca porumbeii care au fost inpereche, sunt mai rezistenti psihic, in boxe individuale.

-Masculii nu se mai inperecheaza asa usor, iar femelele nu mai depun oua !!! Este o parere personala. La antrenamente folosesc Dropperi (voltati albi ) si becuri electrice pt. iluminat la coborarea porumbeilor noaptea.

9.- Cine v-au fost modele, de mari columbofili preferati?

-Modele de columbofili au fost si sunt mai multi !! N-am sa-i nominalizez ! Dar o impresie deosebita!!! mi-a facut un articol despre un columbofil olandez de 90 de ani,!!! “maratonist” toata viata lui, articol scris de d-ul Staf Dusanduyn, cu celebra expunere, care continea cele 10 porunci pt. sportul columbofil !!!

-Doresc insa sa subliniez,!!! Ca aceste randuri ale mele nu puteau sa apara si eu nu puteam acum sa ma mandresc cu Titlurile de: Campion National Absolut al Ro, detinator la recordului national de zbor al Romaniei si sa intru in istoria sportului columbofil din Romania. daca D-ul Sasu Ioan care a demarat aceasta miscare prin sacrificiile sale personale, nu depunea “Piatra de Temelie” pt. acest minunat sport!

  1. –Proiecte de viitor?

-Sa obtin rezultate de zbor cat mai mari.

Va multumesc pt. interviul acordat, va multumesc pt. aprecierea personala,! iar eu va doresc multe si noi succese columbofil- sportive.

-Satu Mare-10ian.2015, Interviu luat in scris de presedintele CSCT-RO, Ioan Sas

9

10